Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbespreking

5 minuten leestijd

Age Romkes en Pieter Siebesma, De Bijbel voor iedereen. Weten wat je leest . Uitgeverij Boekencentrum, Utrecht 2017, €20,99, 238 pagina’s, ISBN 97 890 2397 1528

Kennis in het geloof is altijd belangrijk geweest en in onze tijd steeds belangrijker geworden. Wat geloof ik en wat weet ik als ik vragen krijg van mensen die niet geloven? Het boek van Romkes en Siebesma noemt zichzelf een ‘praktische gids voor mensen die met de Bijbel bezig zijn en deze beter willen leren lezen’.

Het boek begint met een introductiedeel, waar verschillende onderwerpen aan de orde komen. De vraag ‘waarom zou ik de Bijbel lezen?’ wordt beantwoord, maar ook het ontstaan en de indeling van de Bijbel, het karakter van de Bijbel en de historische lijn in het Woord passeren de revue. Het introductiedeel is het lezen waard, met prachtige opmerkingen en passages. Het tweede deel introduceert het Oude Testament. Dit deel is geschreven door Pieter Siebesma en Age Romkes. Ik vind in het algemeen dit deel te kort. Zo krijgt de behandeling van het boek Amos vijf regels, terwijl het veel kortere Obadja 27 regels krijgt. Daarnaast krijgen de vragen rondom ontstaan en tijd van het Bijbelboek veel ruimte, terwijl de theologische inhoud soms ontbreekt.

Het derde deel is het nieuwtestamentisch gedeelte, geschreven door Age Romkes. In het algemeen is dit deel mooi geschreven en helder van structuur en inhoud. De canonieke zaken van het Bijbelboek (ontstaan, datering) worden goed beschreven en beslissingen worden beargumenteerd genomen. De theologische inhoud van de Bijbelboeken komt naar voren: de theologische lijnen van de Bijbelboeken worden gebalanceerd weergegeven, zodat de lezer een beeld krijgt van het specifieke punt of punten van onderscheid van ieder Bijbelboek. In het algemeen heb ik veel waardering voor dit deel, al vind ik bepaalde opvattingen verouderd (de rol van de gnostiek bij Paulus) en snap ik niet zo goed waarom een onderzoeksresultaat als het nieuwe perspectief op Paulus niet verwerkt of op z’n minst genoemd wordt. Deze laatste opmerkingen doen echter niet af aan mijn waardering.

Het laatste deel gaat in op het lezen van de Bijbel en de hulpmiddelen die je daarbij kan gebruiken. Helder en inzichtelijk geven de auteurs een korte hermeneutiek van de Bijbel en bieden zij allerlei middelen aan om de Bijbel helder voor het voetlicht te krijgen in persoonlijke studie. Wat mij betreft is deze studie een aanrader om een algemeen beeld te krijgen van de Bijbel en nodigt het uit om verdere studie te maken van Gods rijke Woord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken