Bekijk het origineel

CGK Sliedrecht-Bethel: aandacht voor elkaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CGK Sliedrecht-Bethel: aandacht voor elkaar

8 minuten leestijd

De eerste gemeente die we in beeld brengen in ‘coronatijd’ is een van de grootste van onze kerken: Sliedrecht-Bethel. “Een grote gemeente met relatief veel ouderen”, aldus br. Henk (73) en zr. Miep (69) Visser, die er beiden geboren en getogen zijn.

“We zijn allebei opgegroeid in de Bethelkerk in Sliedrecht en voelen ons daar prima thuis,” vertellen ze. “De gemeente kenmerkt zich door een behoudend, maar ook een open karakter. Wij ervaren de zondagse kerk diensten als heel waardevol. Vooral ook omdat daar het evangelie van vrije genade voor zondaars gepreekt wordt.”

Br. Jan de Bruin (68), al bijna 26 jaar ouderling, valt hen bij: “Onze CGKgemeente kenmerkt zich door een schriftuurlijk-bevindelijke prediking. Na 125 jaar mogen we nog zijn wie we zijn.” “Ondanks dat we de zondagse kerkgang missen,” vertellen Henk en Miep, “zijn we heel blij met de mogelijkheid die er nu is, om tijdens de dienst toch de preekstoel en de dominee te kunnen zien. Het geeft toch een gevoel van verbondenheid. We ervaren daarin wat een wonder het is dat de Heere laat blijken dat Hij op deze manier doorgaat met Zijn werk, ondanks beperkende omstandigheden.”

Br. De Bruin: “Er mag op de prediking vrucht zijn. Het is heel fijn om dat op de huisbezoeken te horen, want dat is toch tot eer van God.”

“In deze tijd van corona worden alleen de hoognodige bezoeken door de predikant en pastoraal werker gedaan, zoals aan ernstig zieken. Als kerkenraad hebben we de taak om alle leden en meelevenden telefonisch te benaderen, wat erg gewaardeerd wordt. Verder kunnen mensen zondags luisteren en via een livestream ‘meekijken’. Iedere avond is er een uitzending van een meditatie, `s zaterdags kunnen we meekijken naar jongeren uit de gemeente die samen zingen en een gedicht en korte meditatie ten gehore brengen.”

Tulpen

“Wij vinden dat er veel aandacht voor elkaar is,” aldus het echtpaar Visser. “Terwijl we lang niet alles weten wat er gebeurt door leden voor leden. Wij staan soms versteld als we horen wat er allemaal gebeurt.”

“Zeker ook in deze tijd wordt veel naar elkaar omgezien. Vlak voor Pasen kregen wij als ouderen een attentie van de diaconie in de vorm van een bos tulpen aangeboden, rondgebracht door jongeren.”

Robin van Genderen (22), die bijna vier jaar geleden belijdenis deed, is een van die jongeren. “Ik had niet zo veel adressen en daarom heb ik ook nog bezorgd bij niet-kerkelijke ouderen in de buurt.” Hij vindt deze activiteit kenmerkend voor de gemeente: “Er wordt super veel gedaan.”

Henk en Miep beamen dat: “Er is voor iedere leeftijd wel een vereniging te vinden in onze gemeente. Inclusief een zondagsschool.”

Robin is lid van twee verenigingen, waarvan de jongste ontstaan is uit zijn belijdenisgroep. “Eigenlijk is er best veel veranderd sinds ik belijdenis gedaan heb,” stelt hij vast. Hij vindt dat er veel ruimte is in de gemeente voor initiatieven, dat er sprake is van een constructieve kerkenraad.

Kerkbuurt

“Het valt natuurlijk niet mee om in zo’n grote gemeente het iedereen volledig naar de zin te maken,” merkt het echtpaar Visser op, “maar over het algemeen wordt alles in goed overleg geregeld. Ook naar buiten toe staan we open voor anderen. Onze kerkgebouw staat in een winkelstraat.”

Br. De Bruin: “Op zaterdag vindt regelmatig evangelisatie en inloop in de kerk aan de Kerkbuurt plaats, waar soms goede gesprekken plaatsvinden.”

Br. en zr. Visser: “Er zijn vergevorderde plannen om het bestaande kerkgebouw af te breken en op dezelfde plaats een nieuwe kerk te bouwen. Dit gezien de unieke locatie: In het centrum en met voldoende parkeergelegenheid.”

Br. De Bruin stelt vast, dat door de omstandigheden hieraan nu slechts terughoudend wordt gewerkt en de acties ook minder zijn.

Robin vindt, dat je heel wat minder zicht hebt op elkaar nu ieder online diensten volgt en ook zijn vereniging op die manier elkaar ontmoet. Hij vond het mooi om met elkaar allerlei liederen te zingen, maar nu gebeurt dat op zaterdagavond door slechts enkele jongeren tijdens de eerder genoemde uitzendingen.

De relatief grote groep ouderen wordt in ‘Bethel’ niet vergeten. “Er wordt veel aan ouderenwerk gedaan,” vertellen de Vissers. “Met de Kerst een dag, tussen Pasen en Pinksteren en in september gaan we varen met elkaar, wat onderling heel goede contacten geeft.”

Br. De Bruin: “Er zijn vier bezoekbroeders in de gemeente, die net als ik de ouderen overdag bezoeken. Zo hebben we als gemeente en kerkenraad goed overleg en contact en is er veel aan dacht voor elkaar, juist ook voor ouderen en zieken.”

De CGK Sliedrecht-Bethel heeft ca. 1.300 leden. Sinds 2016 is ds. C.P. de Boer hun predikant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 mei 2020

De Wekker | 24 Pagina's

CGK Sliedrecht-Bethel: aandacht voor elkaar

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 mei 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken