Bekijk het origineel

Klinkt als … croma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Klinkt als … croma

4 minuten leestijd

Van alle coronamaatregelen in het ver pleeghuis is de meest heftige: geen bezoek meer voor de mensen. Die eerste weken zetten we met alle collega’s alles op alles om de mensen te ondersteunen in hun verdriet, angst, onzekerheid en boosheid. Normaal gesproken is het werk van een geestelijk verzorger afwisselend, een lach en een traan. Op dat moment waren er vooral tranen bij de cliënten, hun familie, maar ook bij het personeel. Op een dag zat ik achter mijn bureau, na een heftige werkdag; ik las de rapportage van een dame die het niet meer zag zitten en ook in mijn familiekring had corona toegeslagen … Op dat moment kwamen ook bij mij de tranen.

In die eerste – bizarre – weken spreek ik een vrouw. Ze heeft dementie. Ze zegt: “Het is wat met ‘croma’ …” In mezelf glimlachend zeg ik dat het niet niks is. We praten nog even door en na een minuut of vijf vraagt de vrouw mij: “Heb je nog iets gehoord van ‘saroma’?”

Het lijkt grappig en dat is het op het eerste gezicht ook. Als je er goed over nadenkt, is het verdrietig. Deze vrouw heeft een verminderd cognitief vermogen en krijgt wel de informatie binnen, maar kan die niet meer verwerken. Het gevolg is dat er onrust in haar hoofd ontstaat, die maakt dat zij er steeds weer over begint.

Een week later spreek ik haar weer en zij vertelt dat ze die nacht een nare droom heeft gehad. Ze droomde dat ze verloren ging. Ik vraag hoe dat voor haar was, waarop ze zegt: “Ik heb God gebeden of Hij mij een nieuw hartje wil geven en dat wil Hij.”

Ik moet denken aan wat Jezus zei over ‘worden als een kind’. Misschien is dat wel de beste manier om met deze hele coronacrisis om te gaan …

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 2020

De Wekker | 28 Pagina's

Klinkt als … croma

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 2020

De Wekker | 28 Pagina's

PDF Bekijken