Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbespreking

3 minuten leestijd

Liturgische formulieren in gebruik bij de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Uitgeverij Buijten en Schipperheijn Motief, Amsterdam 2019, € 37,50, 520 pagina’s, ISBN 978 90 5881 9604

Deputaten eredienst hebben in opdracht van de generale synode een uitgave verzorgd van alle litur gische formulieren die in de Christelijke Gerefor meerde Kerken zijn vrijgegeven. Dat zijn vier sets: 1. de klassieke formulieren uit de zestiende en zeventiende eeuw; 2. de herziening van de klassieke formulieren door de Gereformeerde Bond; 3. formulieren die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw door de CGK zijn opgesteld; 4. formulieren die aan het begin van deze eeuw door de CGK zijn opgesteld.

Deze vier sets zijn gekoppeld aan de bijbelvertalingen die in de CGK zijn vrijgegeven, namelijk de Statenvertaling, de Herziene Statenvertaling en de NBG-vertaling uit 1951. Samen levert dat 129 formulieren, die allemaal integraal zijn afgedrukt. Dat is conform de opdracht van de generale synode, maar iets minder gedacht vanuit de gebruiker. Zal er een gemeente zijn die de nieuwste versie van de formulieren gebruikt met de Statenvertaling? Deze uitgave lijkt vooral geschikt als naslagwerk of voor bezinning in een kerkenraad; voor de kerkelijke praktijk is een boekwerk van deze omvang en ruim een kilo zwaar minder geschikt. Overigens zijn alle versies van de formulieren ook afzonderlijk van de website van deputaten eredienst te downloaden. Het is mooi dat een compleet overzicht beschikbaar is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 2020

De Wekker | 28 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 juni 2020

De Wekker | 28 Pagina's

PDF Bekijken