Bekijk het origineel

Beroepingsnieuws

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
Print this document

Beroepingsnieuws

7 minuten leestijd

Barendrecht

Ds. K. Visser heeft zondag 14 juni afscheid genomen van de gemeente van Barendrecht. Deze gemeente heeft hij bijna 19 jaar mogen dienen. Vanwege de bijzondere omstandigheden heeft hij eigenlijk twee afscheidspreken gehouden. ’s Morgens over Handelingen 8: 39 in het bijzijn van afgevaardigden van de zondagsschool, verenigingen en commissies.

’s Middags heeft hij afscheid genomen van de gemeente. In het kerkgebouw waren zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen aanwezig, de voltallige kerkenraad en de burgemeester van Barendrecht. Ds. Visser sprak uit Numeri 6: 22-27. Boven deze tekstwoorden gaf hij als thema mee: ‘De hogepriesterlijke zegen neergelegd op de gemeente van Barendrecht.’ In drie punten heeft hij dit thema uitgewerkt: het uitspreken van die zegen, de inhoud van die zegen, het delen in die zegen.

Na de preek heeft burgemeester J. van Belzen ds. Visser toegesproken. Vervolgens is er een brief namens de classis Rotterdam voorgelezen. Ouderling T.J. Kraaijeveld heeft namens de gemeente de dominee toegesproken. Daarna is hij toegezongen met Psalm 134: 3. T. van Staveren, scriba

Evangeliestek brengt memoriseerplanner ‘Bijbelzaadjes’ uit

De memoriseerplanner ‘Bijbelzaadjes’ bevat 60 bijbelteksten om uit het hoofd te leren met jonge kinderen. In Deuteronomium 6: 7 geeft God een opdracht aan het volk Israël: ‘U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken …’ Met behulp van de memoriseerplanner ‘Bijbelzaadjes’ willen we bijbelteksten niet alleen ‘leren’, maar ook ‘verbinden’ door de bijbeltekst uit te leggen en te koppelen aan iets uit het dagelijks leven. De memoriseerplanner is een handreiking richting ouders, clubs en scholen voor het memoriseren van bijbelteksten. De planner neemt eventuele drempels als ‘Hoe pakken we dit aan?’ of: ‘Mijn kinderen zijn zo verschillend’ weg en is per direct inzetbaar.

‘Bijbelzaadjes’ bevat de volgende elementen:

• 60 bijbelteksten (SV of HSV). De bijbeltekstkaarten zijn aan beide zijden bedrukt, op de voorzijde staat de te leren tekst en op de achterkant een uitleg en toepassing van de bijbeltekst en een verdieping voor kinderen van 3-6 jaar of 7-12 jaar.

• 36 werkvormen voor het aanleren van teksten. Deze worden geleverd op aanklikbare tabs, zodat ze los in te voegen zijn bij de te leren tekst.

• Beloonopties. Standaard worden er twee vellen met 40 beloningsstickers in het pakket geleverd. Beloningskaarten worden beschikbaar gesteld via het digipakket en extra stickervellen zijn bij te bestellen.

• Het digipakket bevat een praktische uitwerking voor het printen van teksten met of zonder uitleg, beloningskaarten voor verschillende leeftijdscategorieën en printables voor het herhalen van bijbelteksten. Meer informatie over de planner is te vinden op www.bijbelzaadjes.nl. Via deze website is de planner ook te bestellen.

De Nieuwe Psalmberijming (DNP)

Sinds 2014 heeft een groep dichters hard gewerkt aan een nieuwe, eigentijdse berijming van het hele psalter. In oktober 2019 was de concept-berijming klaar, waarna een intensieve periode van revisie werd ingezet. Nu zijn alle 150 berijmingen afgerond.

De teksten van DNP zijn te vinden op www.denieuwepsalmberijming. nl. Van elke psalm zijn beamsheets te downloaden met muzieknotatie. Ook zijn de teksten beschikbaar in de presentatieprogramma’s voor de kerken. Daarnaast verschijnt er een bundel.

De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van stichting Dicht bij de Bijbel. Jan Pieter Kuijper startte met de eerste berijmingen op de Geneefse melodieën. Andere dichters sloten zich bij het project aan: Arie Maasland, Adriaan Molenaar, Bob Vuijk, Arjen Vreugdenhil, Titia Lindeboom, Jan Boom, Ria Borkent en René Barkema. Zij namen allen één of meer berijmingen voor hun rekening. Daarnaast verleende een aantal (andere) dichters, theologen, neerlandici en musici hun medewerking als meelezer en revisor.

Al snel bleek de berijming in een behoefte te voorzien. In veel gemeenten binnen onder andere de Protestantse Kerk in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken wordt regelmatig uit DNP gezongen. Diverse voorgangers delen hun ervaringen op de site van DNP.

Meer informatie: www.denieuwepsalmberijming.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Beroepingsnieuws

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken