Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Houden van dieren - pagina 15

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Houden van dieren - pagina 15

Samen werken aan een verantwoorde veehouderij

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

gaan ze niet op zoek naar informatie. Dat houden ze graag zo om ambivalente gevoelens te neutraliseren. Burgers en consumenten worden overstelpt met duurzame producten en ideële doelen. Consumenten kiezen dan voor een paar goede producten en vinden daarmee dat ze aan hun maatschappelijke plicht hebben voldaan. Bepaalde levensmiddelen kunnen dan snel buiten de boot vallen, omdat de band met de landbouw of de veeteelt steeds meer verdwijnt.

1.2 Veehouder Veehouders hanteren vaak een smalle definitie van dierenwelzijn. Voor hen staat dierenwelzijn gelijk aan de fysieke gezondheid van het dier. Dieren hebben het goed met voldoende voer en drinken, beschutting tegen weer en wind, een hoog hygiëneniveau en een niet ruwe behandeling. Niet verwonderlijk, omdat de fysieke gezondheid van invloed is op de productiviteit en uitval van hun dieren. De perceptie van de veehouder wordt verder gekleurd door verschillende belangen, waaronder continuïteit van het bedrijf, overleven, plezier in het werk en een schoon geweten. Veehouders hebben de afgelopen decennia te maken gehad met technologische ontwikkelingen, schaalvergroting en intensivering. Hier hadden ze individueel weinig invloed op. De normen ten aanzien van de omgang met vee zijn meeveranderd met deze ontwikkelingen. Veel veehouders nemen het huidige productiesysteem daarom als uitgangspunt. Dit bemoeilijkt de kansen voor alternatieve productiesystemen die op een andere leest geschoeid zijn. Veehouders verdedigen hun bestaansrecht door erop te wijzen dat vlees, melk en eieren een noodzakelijk onderdeel van het voedselpakket zijn en zij ervoor zorgen dat de burger hierover kan beschikken. Kritiek vanuit de samenleving wordt gepareerd door consumenten te beschuldigen van ontbrekende bereidheid om meer te betalen voor dierenwelzijn en te wijzen op de onwetendheid bij consumen15

Dit artikel werd u aangeboden door: Staatkundig Gereformeerde Partij

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2012

Brochures (SGP) | 124 Pagina's

Houden van dieren - pagina 15

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2012

Brochures (SGP) | 124 Pagina's