Bekijk het origineel

Onze candidaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onze candidaten

3 minuten leestijd

Onze candidaten hebben een roeping aangenomen, en vele gemeenten, voor welke zij moesten bedanken, werden pijnlijk teleurgesteld. We kunnen het ons voorstellen, hoe zwaar het valt, als men lang na en veel pogingen in ‘t werk gesteld te hebben om een eigen herder en leeraar te verkrijgen, zich zoo telkens ziet teleurgesteld. Bij de groote schaarschte van predikanten moeten vele gemeenten in dit lot deelen.
Gelukkig, dat er nog mannen spreken, ook nadat zij gestorven zijn. Men onderschatte dan ook den dienst der ouderlingen in de vacante gemeenten niet. Is het aangenaam het levende Woord te hooren, toch is de Heere vrij en machtig, om zelfs de eenvoudigste middelen te zegenen. Ik herrinner mij uit de dagen mijner jeugd, dat ik op zekeren zondag, als gewoon, naar de kerk was gegaan, een afstand van meer dan 2 uren gaans. Eerst toen ik in de kerk was, werd ik gewaar, dat de Leeraar afwezig was en één der ouderlingen zou voorgaan. Te huis gekomen, vraagde mijn vader over welken tekst de dominé gepreekt had.
(Ik was toen een jongeling van ongeveer 17 jaar oud). Ik begon toen te zeggen, dat er niet gepreekt was, want dat de dominé afwezig was, maar dat ik met veel genoegen ouderling N. N. had gehoord, die de gemeente in gebed en dankzegging en in de voorlezing van een predikatie had gediend.
Dat is nu meer dan vijftig jaren geleden en nog heugt mij als de dag van gisteren, de bijzondere stichting en zegen, dien dag genoten. We kunnen daaraan toevoegen, dat de man, die voorging een voorbeeldige lezer en een innigen bidder was. En wat vooral van groote beteekenis was: die jongeling, die zoo gesticht was, hongerde en dorstte naar de waarheid. Ontbreekt dit laatste, dan trekt het lezen minder aan, maar men heeft ook op den prediker dan allicht allerlei aanmerkingen. We noemden maar één voorbeeld, maar we zouden er meer kunnen noemen, die als bewijs kunnen dienen, dat ook de dienst, door onze broeders-ouderlingen verricht, tot een rijken zegen kan zijn. Als prediker heb ik wel eens gedacht: al moesten we ons geheele leven prediken tot aanwinst voor slechts ééne ziel voor de eeuwigheid, wie kan dan de waarde van ééne ziel begrooten? Broeders! dat onze verwachting alleen van den Heere zij, en dat we dankbaar erkennen elke gave ons genadiglijk verleend.
J. Wisse

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 september 1914

De Wekker | 4 Pagina's

Onze candidaten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 september 1914

De Wekker | 4 Pagina's

PDF Bekijken