Bekijk het origineel

Werk der Waldenzen op Sicilië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Werk der Waldenzen op Sicilië

2 minuten leestijd

De protestantse Waldenzenkerk van Italië heeft op het eiland Sicilië een groot werk aangevangen. Zoals vanuit verschillende publicaties al wel bekend is heerst er op Sicilië grote armoede en ellende onder de bevolking. Ook de greep van de rooms-katholieke kerk op de mensen is niet sterk en wordt steeds geringer, ook al willen de kerkelijke instanties dat niet erkennen.
Een Zwitsers predikant, die in zijn gemeente sinds jaren met de Sicilianen in aanraking is gekomen vermeldt dat de godsdienstige kennis van velen van hen hoogstens op het peil van de eerste klas van de lagere school stond. Vele volwassenen hebben nog geen communie gedaan. Zelfs zij die in een van de steden van de 17 diocesen, die Sicilië kent wonen, hebben vaak alleen maar de doop ontvangen.
Tegenover deze bedroevende toestand staat nu het groeiende werk van de Waldenzen. Bekend is het werk van ds. Tullio Vinay in Riesi, die daar met maatschappelijk opbouwwerk begon. Daar in Riesi, een stad van ongeveer 24.000 inwoners, werkt een groep van vier Italianen, twee Duitsers, een Zwitser, een Engelsman en twee Fransen om de maatschappelijke verhouding in de stad te verbeteren.
De armoede is daar onbeschrijfelijk. Daarom proberen ze werk te verschaffen. Er wordt een landbouwschool gebouwd, andere scholen, bibliotheken, kleuterscholen. Er wordt ook over een dagblad gedacht, alles natuurlijk op protestantse grondslag. Ook al begint in rooms-katholieke kring meer besef voor de nood van deze mensen te groeien, toch dient gezegd te worden, dat als het voorbeeld van Riesi navolging vindt, de positie van de rooms-katholieke kerk op Sicilië moeilijker wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 juli 1963

De Wekker | 8 Pagina's

Werk der Waldenzen op Sicilië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 juli 1963

De Wekker | 8 Pagina's

PDF Bekijken