Bekijk het origineel

Eén van tweeën

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eén van tweeën

3 minuten leestijd

De beste wensen
In onze huiskamer hangen aan een lang lint vele goede wensen in fraaie verpakking. Wij waarderen die uitingen van vriendschap en hartelijkheid bijzonder. Net als anderen hebben ook wij wel eens gedacht: is het geen verspilling aan die stroom rondgezonden papier mee te werken: tonnen afval dat opnieuw energie zal verslinden? Maar menselijke, aardige woorden zijn wel veel waard, en de milieuproblematiek wilde ik er nu toch maar even buiten laten - die zal ook in de 21e eeuw (terecht) wel op ons bordje worden gelegd. Ik had wel een andere vraag: Wat zijn die wensen waard? Prettige en gezegende Kerstdagen en een voorspoedig en gezegend en gelukkig nieuwjaar, of een goede toekomst: het viel in alle bussen. Voor velen zijn de dagen er inderdaad prettiger van geworden. De hartelijkheid en de vriendschap zijn wat waard. Als niemand aan je denkt moet dat wel zeer doen. Als velen aan je denken doet dat echt goed. Maar in één huis kwam onze goede wens, toen daar net berichten van overlijden waren verzonden... Het woord 'voorspoed' gaf wellicht pijn in plaats van vreugde. Wat zijn wensen waard? Zelfs beste wensen? Hartelijkheid zijn ze waard, maar verder?...

Vrome wensen
Soms hebben ook de woorden van Jezus de vorm van een wens. Tegen de Kananese vrouw zei Hij: U geschiede gelijk gij wenst. (Matth. 15:28). Maar toen was de wens meteen werkelijkheid! Haar dochter was genezen van dat ogenblik af. Als Hij ons iets toewenst is het realiteit.
Dat maakt duidelijk hoe wij onze wensen mogen formuleren, of althans bedoelen. Als iemand jarig is kunnen we best zeggen: gelukgewenst. Laat er dan ook gebed voor hem of haar zijn! Paulus geeft in zijn brief aan de Galaten aan hoe dat zit. Hij maakte duidelijk dat het beslissend is een nieuwe schepping te zijn; en dus geen andere basis te hebben dan het kruis van onze Here Jezus Christus. En dan volgt zijn goede wens: '...allen die zich naar die regel zullen richten - vrede en barmhartigheid kome over hen, en ook over het Israël Gods.' (Gal. 6:16).
Met het werk van Christus in zicht krijgt de wens de kracht van een zegen. Dan wordt de wens een vrome wens: houvast aan een belofte van God. Inderdaad, als het bij God vandaan komt zijn de wensen wat anders dan bij ons. Laat daar in onze volgende wensen en felicitaties iets van meeklinken. Dan is geen wens zonder gebed. Dan mag je zelfs veel meer zeggen dan wat je graag zou willen. Dan gaat het over wat God Zelf 'graag zou willen', dan gaat het over Zijn beloften.
Een buurvrouw zei ooit eens wat onbeholpen tegen ons: 'Gefeliciteerd met het nieuwe jaar' Als ik let op Gods beloften in Christus zeg ik: 'Inderdaad!'
J.W.M.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 januari 2000

De Wekker | 16 Pagina's

Eén van tweeën

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 januari 2000

De Wekker | 16 Pagina's

PDF Bekijken