Bekijk het origineel

Gelijk een vader ...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gelijk een vader ...

5 minuten leestijd

… zich ontfermt over de kinderen, ontfermt Zich de HEERE over degenen die Hem vrezen. Met een sprekende vergelijking zingt de dichter van Psalm 103 over Wie de Heere is. Net zoals een vader voor zijn kinderen zorgt, wil de Heere vol liefde zorgen voor hen die Hem vrezen, eerbiedig liefhebben. Beeldende taal gebruikt de dichter, eenvoudig en begrijpelijk voor een ieder. Een ieder? En als je vader nu eens níet vol liefde voor jou gezorgd heeft? Kun je deze woorden dan ook begrijpen, of zelfs meezingen? Gelijk een vader …?

Kinderlijk vertrouwen
Het woord ‘vader’ roept veiligheid, liefde en warmte op. Wat een voorrecht is het als je op mag groeien in een gezin waarin vader en moeder er altijd voor je zijn. Dat het de gewoonste zaak van de wereld is dat je vader voor je klaarstaat. Dat hij er is, als je hem nodig hebt. Je vertrouwt er als kind toch helemaal op dat vader komt, als je hem roept. Dat je veiligheid en geborgenheid vindt in vaders armen als er iets moeilijks is gebeurd.

Zo mag een kind ook van jongs af aan vertrouwd raken met de Heere en Zijn dienst. Ouders vertellen hun kinderen al vanaf de eerste levensjaren dat de Heere in de hemel als een Vader voor hen zorgen wil. In de doop heeft de Heere laten zien dat ze van nature kinderen des toorns zijn die in het rijk van God niet kunnen komen, tenzij ze opnieuw geboren worden. Maar Hij belooft ook dat Hij hen als Zijn kinderen wil aannemen. Als hun ouders iets kennen van het leven uit de wonderlijke ruil – Christus’ gerechtigheid voor hun zonden – mogen kinderen zien wat het betekent dat de Heere een Vader voor hen wil zijn. Onverdiende genade en heerlijk wonder als kinderen door de Heilige Geest ook zelf gaan vragen naar de God van het verbond. Ze vertrouwen hun vader, en onder de inwerking van de Geest mag het besef groeien: Gelijk een vader, zo is en zorgt de Heere!

Geschonden vertrouwen
Wat een schok kan het dan zijn als een kind ervaart dat zijn vader en moeder niet meer samen verder kunnen en het tot een echtscheiding komt. Als vader het gezin in de steek laat, vanwege een andere vrouw. Het kinderlijke vertrouwen is geschonden, de basis van het veilige nest wreed verbroken. Dat mooie beeld dat een kind van vader had, ligt in gruzelementen. Misschien ook wel heel onverwachts, van de ene op de andere dag. Alles en iedereen om hem heen wordt onbetrouwbaar, want waarom zou een ander wèl te vertrouwen zijn? Als je eigen vader je nota bene aan je lot overlaat! Want zo voelt het voor veel kinderen als vader het gezin verlaat: niet (alleen) hun moeder, maar zíj worden verlaten.
En wat gebeurt er op zulke momenten met het kinderlijke geloof? Het vertrouwen van het kind is verdwenen, of toch zeker geminimaliseerd. Dat heeft ook zijn weerslag op het (beleven van het) geloof. Als je zelfs je vader niet meer kunt vertrouwen, hoe weet je dan dat de Heere wel te vertrouwen is? En alles wat vader over de hemelse Vader gezegd heeft, zou dat wel waar zijn? Als voor een kind zijn hele wereld op de grondvesten schudt, schudt zijn godsbeeld (vaak) mee. Geloven dat de Heere als een Vader voor je zorgen wil, is niet gemakkelijk als jouw vader je verlaten heeft. Gelijk een vader …? Vertrouwen op Gods leiding en voorzienigheid kan wel eens heel moeilijk zijn, als jouw vertrouwen wreed geschonden is.

Vernieuwd vertrouwen
Wat is het nodig dat we als gemeente om zulke kinderen heen staan. Dat we hen iets van die warmte en geborgenheid, die ze zo kunnen missen, laten voelen. Gewoon, door een arm om hen heen te slaan en hen te troosten. Door ze een plaats te bieden waar ze terechtkunnen met hun verhalen en verdriet. Maar waar ze ook weer even gewoon kind onder de kinderen kunnen zijn. Een plaats waar ze zichzelf kunnen zijn.
Het moet ook een plek zijn waar ze iets zien van de liefde van Christus, die zich weerspiegelt in de liefde tussen man en vrouw. Deze kinderen hebben voorbeeldouders nodig, ouders die hen met de liefde van God omringen en hen laten zien dat het, Gode zij dank, ook anders kan. Deze kinderen hebben voorbeeldvaders nodig, mannen die hen laten zien wat het betekent om als een vader te zorgen. Vaders die een klein beetje het beeld van de hemelse Vader weerspiegelen. Vaders die iets van de liefde van de Heere laten zien, in hun liefde voor hun vrouw en kinderen. Zodat deze kinderen, door Gods genade, weer een beetje kunnen begrijpen wat het ‘gelijk een vader …’ betekent. Zodat ze weer vertrouwen kunnen krijgen. Vertrouwen in de mensen om hen heen, maar vooral vertrouwen in God de Vader. In de hoop dat ook zij door het geloof in de Heere hun Vader (opnieuw) zullen vinden. En zullen ontdekken dat die Vader veel groter en heerlijker is dan aardse vaders ooit kunnen zijn! Zodat ze ondanks alles tóch weer kunnen zingen over de Heere Die Zich vaderlijk ontfermt over allen die Hem vrezen.

(Geertje Fokkema is jeugdwerkadviseur bij het LCJ.)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 2009

De Wekker | 16 Pagina's

Gelijk een vader ...

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 2009

De Wekker | 16 Pagina's

PDF Bekijken